Frilansfotografer tør ikke å ta riktig betaling!

Frilansfotografer som jobber redaksjonelt klager over at redaktørene ikke ser verdien av å bruke fotografi som kommunikasjonsbærer, ved å skvise fotografenes honorarer. Markedet er overmettet og fotografene snakker ikke sammen om dette problemet.

Realiteten er at det er Norsk Journalistlag ”frilanssatser” som gjelder. Vi har snakket med Otto von Münchow som er leder av Frilansjournalisteene/NJ. - Hvorfor er det journalistene som skal bestemme hva en fotograf skal få betalt?
<h4> av CF-Wesenberg </h4>

Denne saken berører mange fotografer spesielt i Oslo da de fleste store redaksjoner og små tidskrifter publiseres her. I en årrekke har Norsk Journalistlag ”diktert” prisene for fotografer. De redaksjoner som lager sine egne satser, bruker satsene som mal. Disse satsene tar ikke god nok høyde for hvordan fotografene leverer sine digitale jobber i dagens samfunn. Det som er av interesse i denne saken er at satsene er utformet på grunnlag av en dispensasjon fra Konkurransetilsynet. Vil PK eller NFF tørre og ta opp denne ballen?

Vi vet at Oslofotografene jobber med å lage et allmøte rundt denne problemstillingen i august. Foto.no vil følge opp dette intervjuet med Otto von Münchow som er leder av Frilansjournalisteene /NJ. Satsene finner du her http://www.nj.no/Frilans/Frilanssatsene/

- Hvorfor er det ikke en fotograforganisasjonen som ”dikterer” disse satsene?
- Dette synes jeg ikke er et relevant spørsmål. Det står nemlig enhver organisasjon fritt til å gjøre hva de vil. NJ har utformet de veiledende frilanssatser for sine egne medlemmer.

NJ-medlemmer anbefales således å benytte seg av NJs satser. Om ikke-medlemmer ønsker å gjøre det samme, er det bare flott, men det ville være urimelig om de skulle få et ord med i laget når det gjelder å fastlegge størrelsen. En skal også huske på at NJ organiserer stort sett det meste innen journalistiske medier, derfor er det helt naturlig at NJ velge å utformer veiledende satser for journalistisk bruk av foto.


- Noen mener at en slik prisliste er å betrakte som et prissamarbeid innenfor en gruppe mennesker. Hvordan forsvarer du bruk satsene, sett i et juridisk perseptiv?


- Jeg synes ikke det er vanskelig å forsvare satsene. Dette er en måte for en utsatt gruppe arbeidstakere til å stå sammen mot en stadig råere bransje og mot utgivere som i stadig større grad forsøker å presse priser og rettigheter.

- Sånn sett ser jeg det ikke på annen måte enn når fast ansatte arbeidstakere går sammen i tarifforganisasjoner for slik å står sterkere overfor de samme aktører. Dette er i begge tilfeller den lille mann eller kvinnes kamp mot storkapitalen. Jeg er fullt på det rene at mange mener det kan være juridiske problematisk med en slik prisliste, men rent formelt er det faktisk ikke tilfellet.

- Norsk Journalist har dispensasjon fra Konkurransetilsynet til å kunne utforme og benytte sine veiledende satser.

- Når ble satsene sist endret, på hvilken grunnlag er de endret? Jeg har selv jobbe frilans i VG som fotograf for 15 år siden, til min forferdelse så kan jeg ikke se at satsene har justert seg på lik line med hva den generelle fornuft skulle tilsi.

- Satsene oppjusteres hvert eneste år på disse tider. Det er rammen for oppgjøret mellom Mediebedriftenes Landsforening og Norsk Journalistlag som utgjør grunnlaget for hvor mye satsene oppjusteres hvert år. Som kjent, har det de siste årene ikke vært gitt store tillegg (i gjennomsnitt), derfor har heller ikke de veiledende frilanssatsene til NJ økt noe særlig.


- Finnes det andre satser som redaksjoner benytter seg av, mitt inntrykk er at disse satsene er de som gjelder, men at de er for lavt priset og ikke tar høyde for fotografiets betydning som kommunikasjonsbærer i samfunnet,
. . . har du en kommentar til dette?


- Jeg antar at enkelte redaksjoner har sine egne satser. Snakker vi da om avis, vil de garantert ligge langt lavere enn NJs veiledende satser, mens ukepressen ligger på linje eller over satsene.

- NJ's veiledende satser er beregnet ut fra en gitt inntekt for en fast ansatt og deretter iberegnet alle ekstra omkostninger som følge med å drive for seg selv. I forhold til markedet tror jeg ikke satsene ligger for lavt. Slik vi ser det, er det bare et utgangspunkt for forhandlinger, og det er ingenting i veien for å forlange mer.

- Faktum er at satsene i sin tid ble kalt NJs minstesatser, men betingelsen for a få dispensasjon fra Konkurransetilsynet var at satsene bare ble omtalt som veiledende. Når det gjelder påstanden om at de er for lavt priset, kan du jo bare gå til din "egen" avis VG - får du 500 kroner i timen når du jobber for Norges største avis?

- Ellers vil jeg til slutt si at jeg synes det er bra at foto.no gjør en sak om satsene.

Mailadressen til Otto von Münchow er ottovon@online.no


DISKUTER HER:

http://foto.no/cgi-bin/diskusjon/lesTraadHier.cgi?id=1610...7&kat=
Otto von Münchow -
Otto von Münchow

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu