Utstillingsinfo
- Periode02.09.04 - 03.10.04
- GalleriFotogalleriet
Transittmottaket representerer i så måte en interessant komponent i systemet av instiutsjonalisert midlertidighet. "Ivaretakelse" gransker disse betingelsene, uten at serien dermed kun tjener som et innlegg i en politisk debatt om asyl- og innvandringspolitik.
Diskusjonen om transittmottakets særegne livsvillkår er her koblet med diskusjonen om begrep som 'midlertidighet' og 'ikke-stedet'.
I boken Non-places: Introduction to an Anthropology of Supermodernity (1995) forsøker Augé å kartlegge vår samtids stadige økende vekst av 'ikke-steder'. 'Ikke-stedene' kjennetegnes ved at de er likt utformet uavhengig av hvilke land de ligger i. Dessuten karakteriseres 'ikke-stedene' ved et høyt antall brukere, uten at stedene er ment å utgjøre sosiale treffsteder eller har akkumulert mening som resultat av menneskelige aktiviteter.
Transittmotaket deler egenskaper med Marc Augés foretrukne eksempler som flyplassen eller metropolens restauranter, nettopp ved dens egenskap som nøytral beholder og høy gjennomstrømning. "Ivaretakelse" velger imidlertid å fokusere på de beboerene som faktisk er tilstede og deres livsbetingelser. Hvordan disse prøver å prege sine omgivelser og dermed endre rommene fra institusjonelle til delvis private.
Ledelsen ved transittmottaket ga tillatelse til prosjektet under forutsetning at personene skal være anonymisert i avbildningen. Denne forutsetningen var fullt forenelig med Asks prosjekt, da hun ønsket å vektlegge beboerenes situasjon snarere enn de individuelle historiene. Selv sier hun: "Intensjonen med fotografiene er å presentere en reell situasjon og danne en motpol til den strøm av historier og begivenheter vi er fortrolig med fra media.
Gjennom fotografiene ønsker jeg å vise et alternativ til de sensjonalle og typiske fremstillingene. Fotografiene varierer fra stillebén til portrett, men hvor de avfotograferte personenes identitet er lagt i mørke. I deres anonymitet utelates fortellingenes sentrale punkt; presentasjonen av den portrettertes identitet og historie.
I stedet må man lete i omgivelsene. Små og tilsynelatende ubetydelige rekvisitter får betydning for lesningen av bildet. En kopp med te, et pledd, et puslespill, en furuseng elementer som betrakteren kjenner igjen fra sin egen hverdag og som inviterer betrakteren til å inkludere egne erfaringer i lesningen bildet. I dette prosjektet ønsker jeg å bidra til å oppheve skillet mellom vi og de andre."
Lene Ask er født 1974 i Stavanger, og bor og arbeider i Oslo og Berlin. Hun er utdannet fra Institutt for Fotografi fra Kunsthøgskolen i Bergen og Universitetet i Praha.
Ask har tidligere stilt på Galleri Molitrix i Stavanger, og dessuten deltatt på de to seneste års Vårutstillinger i Fotogalleriet.
For ytterligere informasjon se www.fotogalleriet.no eller kontakt Fotogalleriet på telefon +47 22 20 21 20/ +47 917 07 429 eller e-post: eivind@fotogalleriet.no