Utstillingsinfo
- Periode13.12.03 - 15.12.03
Utstillingen vil være en symbiose av lys, lyd og bilder. Publikum får være med på en fotografisk og audiovisuell reise til en eventyrlig blå verden under havets overflate. Der kan man oppleve en spektakulær undervannsfauna med et vakkert og spennende samspill mellom fisker og koraller i en verden truet av mennesket.
Det er første gang tradisjonsrike Bislet Bad åpner dørene for en fotoutstilling. Samtidig er dette mest sannsynlig siste arrangement i badets historie før de stenger dørene for godt i desember.
Selv om de fleste bildene på utstillingen er tatt på tropiske korallrev er det viktig å vite at vi også har spektakulære korallrev utenfor norskekysten. Hvor mange og hvor spektakulære vet vi ennå ikke, fordi det blir stadig oppdaget nye. Under den siste kartleggingen i sommer oppdaget forskere hundrevis av nye korallrev langs norskekysten. Et av de største og viktigste ligger vest av Bodø i området Nordland 6, som er det oljefeltet regjeringen i sommer signaliserte de ville åpne for oljeleting.
Tidsperspektiv er avgjørende med det man foretar seg i havet. Ved oljevirksomhet arbeider man i et 30-års perspektiv. Korallrev vokser med kun få millimeter i året og åpnes det for petroleumsvirksomhet i disse områdene, kan man på timer ødelegge noe det tar tusener av år å bygge opp igjen. Vi har så lite kunnskap om disse havområdene og vi lærer noe nytt hele tiden. Å tukle med dette er derfor galskap, egoistisk og korttenkt.
Hva er korallrev?
Korallrev dannes av kolonier av koralldyr som skiller ut et felles skjelett av kalsiumkarbonat. Når enkeltdyr i kolonien dør, står de tomme kalk-skjelettene igjen. De nederste delene av korallrevet består for det meste av døde koraller, med de levende korallene voksende på toppen av disse. Koralldyrene tilhører dyrerekken nesledyr, og er rovdyr med nesleceller slik som manetene. De bløte polyppene til de levende koralldyrene stikker ut av og omgir kalkskjelettet og kan lett bli skadet. Dersom koralldyrene drepes, stopper veksten av korallene. Kalkskjelettene til de levende og særlig til de døde koralldyrene danner hulrom og strukturer som fungerer som leve- og gjemmested for en lang rekke andre dyrearter.
Pål Laukli
Pål er en selverklært fotonerd med en forkjærlighet for havet. Han bærer alltid fotoapparat og oppdaget gleden med å fotografere da han som liten flyttet fra Harstad til Belgia. Det gikk litt trått med å få venner i Belgia, så han fikk seg et kamera og oppdaget sitt nye hjemland gjennom søkeren på dette.
Pål Laukli har sin fotoutdannelse fra Nederland og USA, og har jobbet profesjonelt som fotograf siden 1999. Han gjort mye foto til ulik reklame, og platecover, og har bred erfaring med alt fra actionfoto, mote, portretter og dyr.
Det er ikke første gang Pål stiller ut på Bislet. I 2002 hadde han flere foto utstilt inne på selve Bislet stadion under fotosatsingen Arena. I Oslo har han også vært representert på utstillingene Elytra på Zoologisk Museum og The New Drag på Killyrego. Den siste utstillingen Pål var med på var samleutstillingen Undereksponert i Oslos undergrunn.
Korallrev i Norge
Av de 17 artene av kaldtvannskoraller som er påvist i norske farvann er det i første rekke Lophelia pertusa som danner større rev. De andre korallene finnes både som følgearter på Lophelia-revene og utenom disse. Kaldtvannskorallene er særpreget ved at de ikke lever i symbiose med alger, og derfor ikke er avhengig av sollys for å leve. De lever derfor mye dypere enn det de tropiske korallene gjør.
I norske farvann er dypvanns korallrev dannet av steinkorallen Lophelia pertusa påvist fra Søstrene ved Hvaler i sør til Stjernsundet i Finnmark i nord. Verdens største dypvannskorallrev ligger utenfor Røst i Lofoten. Dette ligger på mellom 300 - 400 meters dyp i en bratt og ulendt del av eggakanten utenfor Røst i Lofoten, nord for Trænadypet. Der er 35 km langt og flere km bredt.
Korallrevene gir levested til et stort biologisk mangfold som bare delvis er kartlagt. Ved Lophelia-rev i våre farvann er det hittil funnet omlag 700 ulike arter. Korallrevene er trolig et viktig oppvekstområde for fiskeyngel hos flere fiskearter, herunder arter av kommersiell betydning.
Trusler mot korallrevene
- Fiske med bunntrål
Ødeleggelse av korallrevene grunnet tråling er etter alt å dømme den viktigste trusselen mot korallrevene i norske farvann. Fiskerne rapporterer at korallrev synes å ha forsvunnet fra flere områder på kontinentalsokkelen og eggakanten hvor det tidligere har vært rikelige forekomster. Forskjellige fiskere gir opplysninger om ødeleggelse på de samme stedene, noe som styrker disse vitneutsagnene. Det er klare indikasjoner på at de områdene der det er meldt om ødelagte rev, er de områder der det foregår størst trålaktivitet . Ødeleggelsene av revene kan blant annet påvirke bestandene av flere fiskeslag i negativ retning.
- Prøvetaking i forbindelse med forskning og undervisning
Prøvetaking av korallrev i forbindelse med forskning og undervisning kan faktisk være en trussel mot korallrev lokalt i områder der slike undersøkelser foretas i et omfattende omfang.
- Andre trusler
Korallrevene i norsk farvann kan også skades ved legging av rørledninger, kabler og annet anleggsarbeid på havbunnen, ved oppankring på revene og ved forurensning. Særlig petroleumsvirksomheten på kontinentalsokkelen kan på denne måten være en trussel. Nedslamming ved økede partikkelmengder i vannet grunnet utslipp av boreslam og borekaks fra petroleumsvirksomhet er et særlig aktuelt forurensningsproblem.
Miljøstiftelsen Bellona
Bellona ble stiftet 16. juni 1986. Miljøstiftelsen har som formål å arbeide for økt økologisk forståelse og vern av natur, miljø og helse. Vårt varemerke er folkelig engasjement kombinert med et høyt faglig nivå og en langsiktig strategi for arbeidet. Vår styrke ligger ikke bare i den kompetansen vi sitter inne med i form av erfaringer, fagpersonell og nettverk, men også i den integritet organisasjonen har opparbeidet seg gjennom 17 års arbeid med miljøvern nasjonalt og internasjonalt. Vi er i dag etablert med kontorer i Norge (Oslo), EU (Brussel), USA (Washington) og Russland (St Petersburg og Murmansk). Bellona representerer dessuten norsk miljøbevegelse i det europeiske samarbeidsorganet for miljøorganisasjoner - EEB og i det tilsvarende russiske Socio-Ecological Union. Bellona er også, som den eneste norske miljøorganisasjonen, direkte akkreditert til det ledende råd i FNs miljøprogram UNEP. Bellona har laget nærmere 200 rapporter og arbeidsnotater om miljørelaterte forhold og problemstillinger internasjonalt og i Norge. Bellona har lenge jobbet med vern av marint liv og korallrev og har gitt ut Bellona Arbeidsnotat Nr. 1:1998 Vern av korallrev i norske farvann- en juridisk oversikt samt faktaark om korallrev.
VELKOMMEN!
Vi tilbyr et avbrekk fra desemberstresset og en unik opplevelse i et lyssatt Bislet Bad.
Utstillingen er åpen 13, 14. 15. desember, klokken 10.00 til 21.00
Billett: Barn og studenter kr 20,- / voksne kr 40,-
Bildene foreligger kun i et begrenset opplag og vil bli lagt ut for salg.
Alle inntektene vil gå til Bellonas miljøarbeid.
For nærmere opplysning ta kontakt med Bellona på tlf: 23 23 46 00