Utstillingsinfo
- Periode07.06.07 - 31.08.09
- StedNobels Fredssenter, Oslo
Sunt klima = demokrati
Årets Nobelfredsprisvinner Wanghari Maathai fra Kenya ga oss en engasjert tale om hvordan kampen for miljø også er kampen for en fri og demokratisk verden. I samarbeid med Telenor lansererte Wangari og hennes grønne bevegelse Green Belt Movement i går en SMS-kampanje for å finansiere treplanting i Kenya. Wangari har tidligere mottatt Sofie Stiftelsens pris for miljø og bærekraftig utvikling. I går gikk prisen til tidligere statsminister i Sverige, Göran Persson.
Visjonært og varmt om is
Åpningen av den omfattende vandreutstillingen Visjoner om endring: Melting Ice / Hot Topic markerte også Fredssenterets fokus på Klima i år. Utstillingen viser 80 bidrag fra totalt 42 samtidskunstnere fra hele verden med menneskeskapte klimaendringer som tema. Fotografier, installasjoner, multi-media, skulpturer og billedkunst fyller senterets Toghall i 1.etasje og inviterer på ulike måter publikum til å ikke bare betrakte, men også ta stilling til klimaendringene som skjer verden over.
Norske bidrag
Blant fotografiske bidrag på vandreutstillingen er også bildene til den norske fotografen Fred Ivar Utsi Klemmetsen, som over flere år har arbeidet med å dokumentere hvilke konsekvenser menneskeskapte klimaendringer har for nordskandinaviske og russiske reindriftssamer.
Utstillingen viser en variert og dynamisk fortolkning av klimakrisen sett gjennom kunstnernes blikk. Av de bidragene som gjorde sterkest inntrykk på undertegnede var installasjonen South Pole Longitude installation hvor både fotografi, tekst og objekter i samspill brukes for å formidle budskapet. Verket er originalt, flerdimensjonalt og sterkt i utforming og presentasjon. Det rommer i mer enn én forstand den fellesmenneskelige utfordringen vi står overfor i forhold til klimaendringene, og personifiserer konsekvensene på en måte som gjør at enkeltmennesket og små samfunn blir tydelige i den globale sammenhengen.
Totalt sett favner utstillingen de etablerte problemstillingene og trusselbildene knyttet til klimakrisen. Noen av presentasjonene formidler kjente ting på en kjent form. Andre verk går lengre i utforskingen av form og i provokasjonen i forhold til betrakteren. Knapphet på vannressurser og vann som handelsvare er et tema som presenteres på ulike vis, både i form av new topographics dokumentarfotografier i sort-hvit av den amerikanske fotografen Sant Khalsa, og av japaneren Ichi Ikeda i installasjonen Moving water days.
The Green Leaf Award til fotograf
Fem av de utstilte kunstnerne, én fra hver kunstform, fikk på åpningen overrakt prisen The Green Leaf Award fra FNs miljøprogram og Natural World Museum. Den amerikanske fotografen Chris Jordan var blant de fem prisvinnerne. Som fotograf har Jordan i en årrekke vært opptatt av å dokumentere og kommentere amerikansk konsumentmentalitet og leverer med sitt bilde Denial en sterk og tankevekkende kritikk av vår tids nye motebaby og statussymbol: SUVbilen.
Etter åpning og omvisning på utstillingen, stilte norske artister opp og leverte en 2 timer lang gratis utekonsert til byens befolkning i den varme kveldssola. Marte Wullf, Dance With A Stranger og De Lillos var blant artistene, som trakk publikum i alle aldre, farger og fasonger.
Interaktiv og dynamisk
Alt i alt oppleves utstillingen som tankevekkende, interaktiv og dynamisk. Det er ikke minst spennende å se at fotografi benyttes som uttrykksform på ulike vis av ulie kunstnere, og hvordan fotografi i kombinasjon med andre kunstformer skaper spenn, variasjon og visuell interaksjon. Og det er inspirerende å se at klimaendring som tema kan resultere i så mange ulike uttrykk. Når besøkstallene viser at nesten 1500 mennesker besøkte utstillingen på åpningskvelden, sier det også noe om temaets aktualitet og blikkfang. Det er noe som heter at seeing is believing og kanskje kan denne utstillingen dermed bidra til at flere både ser, forstår, tar innover seg og agerer på individplan i forhold til klimakrisen.
Knuste klimaegg for miljøomelett
Og apropos individplan. Mens menneskene myldrer i utstillingslokalene i den gamle Toghallen på Fredssenteret og stolte prisvinnere og utenlandske skåler i hvitvin sammen med fornemme representanter fra norsk regjering og næringsliv, er det ikke fritt for at tanken sniker seg inn og forplanter seg som en ubehagelig sannhet i mellomgulvet: Hvor mange tonn CO2 har gått med for å fly alle disse gjestene og vinen som serveres dem, til landet? Hvor mange klimaegg på verdens bekostning har man måttet knuse for å lage denne miljøomeletten til folkets fornøyelse? Alt har sin pris. Også dette. Så får vi håpe og tro at utstillingen virkelig er verdt denne prisen. I renere luft og vann, bredere miljøkunnskap og engasjement, færre utrydningstruede dyrearter og flere friere demokratier. Til sist.
I tillegg til innendørsutstillingen i Toghallen, vises nå også en stor utendørs utstilling, Spirit of the Wild av den engelske fotografen Steve Bloom på Rådhusplassen. Motivene viser dyr fra hele verden. Denne utstillingen åpnes formelt av ordfører Per Ditlev-Simonsen lørdag 9. juni kl. 10:15, og vises frem til den 30. september.
Utstillingen i Toghallen vises på Nobels Fredssenter gjennom sommeren ut august. Den skal senere i høst til Brussel, deretter til Chicago (2008) og Monaco (2009).
Les mer om utstillingen:
http://www.nobelpeacecenter.org/?aid=9077045
Les mer om Chris Jordan:
http://www.chrisjordan.com/
Mobelprisvinner professor Wangari Maathai
Maria Lundberg
South Pole Longitude Installation av Xavier Cortada
Maria Lundberg
Fra Rådhusplassen
Maria Lundberg
Prisvinner Chris Jordan med sitt fotografi Denial
Maria Lundberg
Miljøvernminister Helen Bjørnøy
Maria Lundberg
Sean In 2 Warm Planet av Subhankar Banerjee
Maria Lundberg
Fluvial Intervention Unit av Lucy Orta
Maria Lundberg
Moving Water Days av Ichi Ikeda
Maria Lundberg