Kolbjørn Dekkerhus - debutant på 87 år

I en årrekke deltok nå 87 år gamle Kolbjørn Dekkerhus i fotokonkurranser, utstillinger og fotosalonger over hele verden. Sist uke åpnet han imidlertid sin første separatutstilling på Røros!
Kolbjørn Dekkerhus har gjennom et langt fotoliv fått antatt mer enn 300 fotografier og stilt ut i 24 forskjellige land. Men først etter at han nylig passerte 87 år blir hans premierte bilder presentert samlet for første gang! Det er i hovedsak fotografier tatt i 50- og 60-åra som nå kan beskues i Galleri Gnuttu på Røros. Den spreke 87-åringen som fremdeles er en aktiv fotograf, var selv hjertelig tilstede ved åpningen.

Dekkerhus har siden 1982 bodd på Røros. Han vokste opp i Namsos, men flyttet i 20 års alder til Trondheim for videre utdannelse. Han ble en meget aktiv medlem i Trondhjem kameraklubb hvor han i 1955 ble æresmedlem. Som fotograf er han selvlært og betegner seg som avansert amatør.

Det var også gjennom Trondhjem kameraklubb han kom i kontakt med Knut Aune, mannen bak Aunes Kunstforlag AS. Aune var på jakt etter en habil fotograf han kunne samarbeide med. Denne mannen fant han i Dekkerhus, men Dekkerhus hadde aldri tenkt at foto skulle bli noe annet enn en hobby. Han skulle bli forstmann. Men betingelsene Aune etter hvert framsatte for å få tak i denne eminente fotografen var slik at Dekkerhus tilslutt sa ja. Aune hadde blant annet en bil som skulle være hans på vinteren, men Dekkerhus ”sin” på sommertid. For firmaets regning kunne han farte land og strand rundt i Norge og fotografere til prospektkort og kalendere. Dette skjedde i 1954. I de neste 32 åra kjørte Dekkerhus hver eneste sommer 35-40.000 kilometer med kameraet i bilen, ofte alene. Dekkerhus ble i Aunes kunstforlag i nærmere 40 år, både som fotograf, kompanjong og produksjonssjef.

Dekkerhus har tatt en lang rekke foto som er blitt bestselgere i kjempeopplag for Aunes Kunstforlag. Det mest solgte prospektkortmotivet er ”Kirkeporten” tatt på Nordkalotten i 1956 og skapte en ny turiststrøm til stedet. Dette har innbrakt Aunes Kunstforlag over 2 millioner kroner i inntekter. I 1957 ble det solgt 60.000 kort av dette motivet, året etter ble dobbelt antall trykket. Heller ikke det holdt. Totalt er motivet solgt i over 1.3 millioner eksemplarer.

Historien om dette bildet var en av de mange Dekkerhus underholdt sitt publikum med under åpningen sist fredag. For hvert av de vel 30 bildene på utstillingen har sin spesielle historie.
”Strolling nuns” er et av Dekkerhus mest premierte. Det ble tatt i Elvegaten i Trondheim i 1951 av tre nonner på vei til messe. Fotografiet ble førsteside i Adresseavisa og fikk senere en rekke internasjonale priser, deriblant førstepremie på en internasjonal fotoutstilling i Spania.

– Det ble også førsteside på Vatikanstatens påskenummer et år, og i pur glede over det fikk de bruke bildet gratis, forteller Dekkerhus med en god latter.

Den gjeveste premien Dekkerhus har fått er Norsk Selskap for Fotografis gullmedalje som er et bevis på høy kvalitet i både teknikk og beherskelse av ulike sjangere.

Bokhandler Nils Østlyng, en tid som redaktør for tidskriftet ”Kamera”, skrev:” Kolbjørn Dekkerhus har hatt og har en fenomenal evne til å se motiver der han ferdes. Denne evnen er vel hans største aktivum, men også hans teknikk er lovsungen og med full rett.” På spørsmål om hvilke erfaringer han etter et langt fotoliv vil dele med andre fotoentusiaster, blir den ellers så munnrappe og velartikulerte 87-åringen taus en stund.

– Den var vanskelig. Bransjen og fotografiet har endret seg kolossalt i løpet av alle disse årene.
Det som er det vesentlige mener Dekkerhus er evnen til å se motivet. Dette er delvis medfødt, men kan læres og utvikles. Det gjelder også evnene til å komponere et bildet. Men Dekkerhus savner gyldigheten av gamle fotografiske regler!

– Komposisjonsregler som det gylne snitt gjelder tilsynelatende ikke lenger! Rariteter går framfor et riktig oppbygd bilde. Bransjen er rent faglig sett langt på villspor, mener Dekkerhus, og presiserer at dette er hans helt personlige mening.

Dekkerhus fotograferer med hodet og hjertet og mener man skal lytte til magefølelsen når man plukker ut fotografier til konkurranser.

– Svært ofte var det de bildene jeg mente var best som ble antatt. Men det var utrolig stor forskjell på hvilke bilder som ble premiert fra konkurranse til konkurranse.

Nå jobber den eminente teknikeren digitalt. For to-tre år siden kjøpte han sin første PC. Digitalt kamera har han hatt lenge! 87-åringen er blitt en meget aktiv deltager i den digitale verden.

– Så mye mer lettvint! Her slipper man å drive og fremkalle film etter faste grader og minutter. Man kan sitte på et kontor og se bildene komme ut på skriveren få minutter etter man har vært ute og fotografert, sier 87-åringen som har gitt flere av sine gamle fotografier nytt uttrykk og liv til denne utstillingen. Det med PC’en som verktøy.

Utstillingen består av 31 sort-hvitt bilder, og er å se i Galleri Gnuttu på Røros til 11. august.

Æresbevisninger:
- Æresmedlem i Trondhjems kameraklubb siden 1955
- Æresmedlem i Norsk Selskap for Fotografi fra 1956
- Ærestittel 1957 E.F.I.A.P (som står for :Exellence Federation International de`l ART Photographique, den nest høyeste internasjonale utmerkelse for ved kunstnerisk nivå, teknisk dyktighet og originalitet å ha nådd høy standard).
- Norsk Selskap for Fotografis hederstegn 1957,: Forbundsknappen i gylt.
- Fototidsskriftet KAMERAs ærespris i 1959 i forbindelse med dets 10 årsjubileum.
- Kameras ærespris i 1962 for fremragende internasjonal innsats for Norsk Fotografi.

Noen lenker:
http://www.aune-forlag.no/bildearkiv/index.html
http://www.adressa.no/forbruker/bil/article786827.ece
Kolbjørn Dekkerhus - Mot nye høyder
Mot nye høyder
Kolbjørn Dekkerhus
Ingrid Eide - Kolbjørn Dekkerhus og Randi Borgos fra Røros
Kolbjørn Dekkerhus og Randi Borgos fra Røros
Ingrid Eide
Kolbjørm Dekkerhus - Kirkeporten, 1956
Kirkeporten, 1956
Kolbjørm Dekkerhus
Kolbjørn Dekkerhus - Strolling Nuns, 1951
Strolling Nuns, 1951
Kolbjørn Dekkerhus
Ingrid Eide - Kolbjørn Dekkerhus hadde mange historier å fortelle
Kolbjørn Dekkerhus hadde mange historier å fortelle
Ingrid Eide
Ingrid Eide - Kolbjørn Dekkerhus foran medaljesamlingen
Kolbjørn Dekkerhus foran medaljesamlingen
Ingrid Eide

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu