Oljens konsekvenser

National Geographic-fotografen Ed Kashi har fotografert oljeutvinningens ringvirkninger. Resultatet vises i utstillingen The Curse of the Black Gold: 50 Years of Oil in the Niger Delta på George Eastman House i Rochester New York.
Nigeria er Afrikas mest folkerike land med 148 millioner mennesker og er verdens sjette største produsent av olje. Siden 1958 er det beregnet at Nigeria har pumpet opp olje for godt over 500 milliarder dollar. En slik oljerikdom skulle tilsi at Nigeria er et land med høy levestandard.

Imidlertidig viser en rapport fra FN at Nigeria rangerer bak alle verdens oljeproduserende land når det gjelder levestandard. Paradoksalt nok er deltaet som produserer 95 prosent av oljen rangert som Nigerias fattigste område.

Avhengig av oljeinntekter
I en National Geographic-artikkel publisert i 2007 som ble illustrert av Ed Kashi, skrev journalisten Tom O'Neil at Nigeria har tatt steget fra å være et potensielt fremgangsrikt land til å være et farlig sted å være. Nigeria er avhengig av oljepenger, med innbyggerne som er villige til å bruke korrupsjon, sabotasje og mord for å få en del av rikdommene.

Det finnes ikke noe elektrisitet, ikke adgang til rent vann og ingen fungerende skoler. Flere tiår med oljeutvinning har resultert i utslipp og sur nedbør som har drept all fisk og påført store skader på miljøet. Nigeria har blitt offer for en ressurs som i utgangspunktet ga landet håp om en bedre fremtid skrev O'Neil i artikkelen.


Fotograferte i Nigerdeltaet
Ed Kashi har fotografert i dette området fra 2004 til 2006 og dokumentert konsekvensene oljen har hatt på lokalbefolkningen og miljøet. I utstillingens pressemelding sier Kashi at arbeidet til tider var svært vanskelig, men at han var overbevist om at bildene han tok var viktige.

-Det vanskeligste med å jobbe i Nigerdeltaet var faren for å stikke seg for mye ut i et land hvor utlendinger ikke er spesielt velkommen av makthaverne. Landet er gjennomsyret av korrupsjon og som fotograf måtte jeg ofte betale for adgang og samarbeid hvis jeg i det hele tatt skulle ha anledning til å jobbe med frie hender, forklarer Kashi til foto.no.

Ble arrestert
Mens Kashi jobbet på oppdrag for National Geographic i 2006 ble han arrestert av det Nigerianske militæret og fengslet i fire dager. Takket være Ed Kashis kone og venner i Nigeria ble han til slutt satt fri. Denne opplevelsen gjorde Kashi bare mer bestemt på å dokumentere hva som skjedde i Nigerdeltaet.

-Jeg ble arrestert på grunn av at oljeindustrien ikke vil ha noe oppmerksomhet rettet mot sin virksomhet. Myndighetene i Nigeria tar det for gitt at utenlandske journalister er der for å skrive negativt om landet deres. Uheldigvis for meg så havnet jeg i en situasjon hvor de anklaget meg for å gjøre nettopp dette, forklarer Kashi.

Dyster fremtid for Nigeria
Ed Kashi frykter at fremtiden for Nigeria vil forverres for miljøet og befolkningen. Det er liten grunn for den Nigerianske regjeringen å forandre noe som helst når oljepengene fosser inn.

-Det jeg vil at folk skal få ut av disse bildene er de negative konsekvensene oljeutvinningen har hatt på lokalbefolkningen. Vi må bli bedre informert om de økonomiske og sosiale skjevhetene som oljen har forårsaket.

-Når det er sagt, så vil jeg understreke at det blir feil å ensidig skylde på oljeselskapene for disse utfallene. Den lokale regjeringen har faktisk mer å svare for ettersom det er deres ansvar å ta vare på befolkningen og landets ressurser, avslutter Ed Kashi.

Utstillingen åpnet den 14. juni og varer frem til 1. september

____________________________________

Mer informasjon:

www.eastmanhouse.org
www.edkashi.com
www.curseoftheblackgoldbook.com

Ed Kashi -
Ed Kashi
En ung kvinne spaserer over oljerør som går gjennom byen hennes, Okira.
Ed Kashi -
Ed Kashi
Ed Kashi -
Ed Kashi
Ed Kashi -
Ed Kashi
Ed Kashi -
Ed Kashi
Ed Kashi -
Ed Kashi
Ed Kashi -
Ed Kashi
Ed Kashi -
Ed Kashi
Ed Kashi -
Ed Kashi

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu