Fotostativer i tre

Er et så "gammeldags" materiale som tre aktuelt til bruk i fotostativer? Tyske Berlebach har et bredt leveringsprogram av slike stativer, og under Photokina så vi på dem.
Berlebach skryter av at de er verdens eldste produsent av fotostativer - fabrikken startet i 1898. Da foto.no så på stativene på Photokina, kunne vi raskt konstatere at utførelsen bar preg av fin kvalitet, og at det var lite torsjonsbevegelse ved vridning. Lakkeringen virket solid.

Trestativenes egenskaper
Berlebach-stativene er laget i ask, og trematerialene er ifølge produsenten først nøye utvalgt og deretter tørket i lengre tid før de går til produksjon. Ask er forøvrig det tradisjonelle materialet brukt til økseskaft, på grunn av motstandsdyktigheten mot oppflising og oppsprekking særlig ved slag og støt. Fordelene med treverk i fotostativer er at tre ikke blir iskaldt i kulde eller glovarmt i stekende sol - noe som er en problemstilling under andre himmelstrøk enn våre nordiske. Den miljøbevisste vil kunne glede seg over at tre er et fornybart materiale. I forhold til metallstativer vil trestativer dempe vibrasjoner langt mer effektivt, og tre har altså en rekke fortrinn fremfor aluminium.

Tre kontra karbon
Det er imidlertid klart at tre er noe tyngre enn både aluminium og karbon. Karbonet har også stort sett alle treets fordeler, men til en betydelig høyere pris. Noen vil trolig sette pris på tre fordi det er et utpreget naturmateriale. I Norge koster Berlebach-stativer som tåler 12 kilos vektbelastning rundt 1600 kroner med omsetningsavgift, pris uten hode. Modellen vi da henviser til heter Report 12. Dette er en gunstig pris, og kvaliteten er høyst respektabel på alle måter.

Stativer, hoder og ekstrautstyr
Berlebach-stativene fåes i rundt 60 forskjellige varianter. De mest populære blant fotografer er modellene med ett benuttrekk, de blir mest stabile. Transportlengden for Report 12 er 87 cm, dette stativet tåler 12 kilos utstyr og skulle være godt egnet for norske naturfotografer. Et hvilket som helst kule- eller panoramahode med standard stativgjenger kan benyttes på Berlebach's stativer, her finnes et stort antall løsninger å velge mellom uavhengig av hvilket stativ man har.

Funksjon
Stativuttrekket løses ut ved en skrue som er lett og rask å betjene. Alle Berlebach-stativene er utstyrt med en kombinasjon av pigger og gummikuleføtter som kan skrus ned over piggene. Dermed får fotografen stabilt feste på alle underlag, og med gummiføttene unngås ødeleggelse av parkettgulv og andre sårbare overflater. Et stort antall av modellene går ned i "spagat" og er derfor fine til makroopptak. Berlebach leverer også beskyttelsestrekk til stativene, dette er laget i tykt og pustende bomullsmateriale slik at fuktighet fordamper.
Per Inge Østmoen - Berlebach's modellutvalg
Berlebach's modellutvalg
Per Inge Østmoen
De aller fleste fotografer vil nok finne et Berlebach-stativ som passer for dem
Per Inge Østmoen - Kulehodealternativ
Kulehodealternativ
Per Inge Østmoen
På Berlebach-standen i Köln viste de Cullmann kulehoder produsert for Berlebach. Men dette er bare ett av utallige mulige alternativer.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu