Utstillingsinfo
- Periode03.09.09 - 31.10.09
- StedRådhusplassen, Oslo
Pressekontakt Mia Jacobsen forteller nærmere om hvordan utstillingen kom til. Dhita Siauw ble rammet av en genetisk øyesykdom som 21 åring. En sykdom som visker ut skarpsynet. Han har siden opplevd mye uforstand og ubehagelige kommentarer fra omverdenen. Mange tror at enten er du blind eller så trenger du bare briller. Derfor bestemte Dhita Siauw seg for å prøve å vise verden hvordan det er å være svaksynt.
- Dhita Siauw er en ildsjel med et imponerende kontaktnett. Han blir venn med alle, og de fleste trykker han til sitt bryst.
Tett samarbeid
Med kontaktnettet som base begynte Dhita Siauw å kontakte ulike fotografer. Erle Kyllingmark kjente han fra før. En freidig innstilling og et sjarmerende vesen sørget for resten.
- Engasjementet fra fotografene har vært over all forventning. Bildene er jo ikke bare forklarende og informerende, de er visuelle kunstverk.
Mia Jacobsen smiler gjennom ordene. Jeg spør henne om arbeidsprosessen til fotografene.
- Dhita koblet fotograf og svaksynt. Det finnes mange forskjellige typer syns-sykdommer. Gjennom et tett samarbeid tolket fotografen hvordan den svaksynte så verden.
Fremgangsmåten til å visualisere dette har variert. Noen har gjort det rett i kamera og andre har gjort det senere i etterbehandlingen.
Flere budskap
- Det er flere budskap bak Mer enn ingenting. I tillegg til å vise hva svaksynte ser håper vi også å kunne forenkle hverdagen til de som er rammet. Vi håper at seende får en bedre forståelse. Vi håper å bli kvitt fordommer. Noen sa en gang: Det er upraktisk å bli synshemmet, men man kan ha et fullverdig liv.
Åpningen 3. september gikk veldig bra. Responsen har vært over all forventning. En amerikansk turist var helt i ekstase. Han jobbet selv som optiker og mente at denne utstillingen burde vises i flere land. En pårørende forsto endelig hva moren så.
Munch-museet har i tillegg lånt ut trykk av malerier som Edvard Munch malte da han selv opplevde synsproblemer. Munch skildrer hvordan flekker i synsfeltet dekker over deler av synsfeltet. Det er første gang disse bildene vises for publikum.
Utstillingen Mer enn ingenting vises på Rådhusplassen og varer ut oktober.
Fotografene som har deltatt er:
Marcel Lelienhof, Knut Bry, Per Heimly, Erle Kyllingmark og Christian Houge, Bård Ek, Julie Pike, Espen Lystad, Tom Sandberg, Guri Dahl, Damian Heinisch, Lisa Westgaard, Anton Soggiu, Siren Lauvdal, Pia de Mailly, Johs. Bøe, Rune Bendiksen og Johannes W. Berg.
Norges Blindeforbund sin kampanjeside:
http://www.blindeforbundet.no/internett/nyheter/fotoutsti...ngenting-2
Johs. Bøe
Bildene var tatt uavhengig av prosjektet. Det er fra serien "Hildring". Serien var i utgangspunktet et ønske om å distansere seg fra detaljene i fotografiet, i det hele tatt skape mer distanse i bildene. I denne serien er Johs. Bøe innholdsmessig opptatt av det genuint skandinaviske, som en finner hos Munch, Strindberg og Bergman; du er født alene på jorden.
STARGARDTS SYKDOM
Anton Soggiu
Arvelig betinget sykdom i makula (skarpsynet). Fører til sentralt synsfeltutfall, som i dette tilfellet gir en gul/svart flekk i skarpsynet. ("sitat fra den som har sykdommen: Det er gule prikker i forskjellige varianter, på en svart bakgrunn, som hele tiden snurrer rundt. Ofte så spinner de mot klokka
")
DIABETES RETINOPATI
Julie Pike
Parasentrale skotomer eller "flekkformet" synsfeltutfall. I disse tilfellene pleier hjernen å fylle inn de "tomme" områdene. Personer med denne sykdommen er ofte ikke klar over synsproblemet da synsfeltet oppleves som fullstendig.